...

Tim Edits

Fotogrammetrie

Google Earth, maar dan scherp en interactief

Drone mapping van Tim Edits

Naast bijna alles wat te maken heeft met video, verzorg ik ook fotogrammetrie met de drone. Fotogrammetrie wordt gebruikt om locatie en vorm van gebieden en objecten in foto’s te bepalen. Andere namen voor deze vorm van drone fotogrammetrie zijn drone kaarten of plattegronden. Hiermee kunnen maten van grote oppervlaktes berekend worden, of kan vooruitgang van bouwprojecten bijgehouden worden. Ik ben A1 en A3 gecertificeerd, dus mag met mijn drones boven bijna alles vliegen! Kijk hieronder anders eens naar twee dezelfde drone kaarten van een bos, maar gemaakt op verschillende tijden.

April 2023

Fotogrammetrie (drone mapping) Fotogrammetrie (drone mapping)

Juni 2022

Wat is een drone kaart?

Scherper dan satelliet beelden

Drone kaarten zijn scherpe plattegronden waar vaak gemakkelijk afmetingen in te vinden zijn en veranderingen over tijd te zien zijn. Het wordt veel gebruikt in de bouw en landbouw. Daarbij is het scherper dan Google Earth en kan je zelf het tijdstip van het maken van de kaart bepalen. Met de methodes die ik gebruik is het mogelijk om vanaf elke plek de kaart online te zien en hier ook lengtes, oppervlaktes en volumes in te berekenen.

Wil je graag meer weten over drone mapping en de werking hiervan? Kijk hier dan even.

Fotogrammetrie (drone mapping)

Wat kan ik met een drone plattegrond?

Fotogrammetrie (drone mapping)

Met een drone plattegrond van mij kan je via een website link overal jouw kaart zien. Je hebt enkel een internetverbinding en een laptop, computer of tablet nodig.

Op deze webpagina kan je jouw plattegrond nauwkeurig en super scherp zien tussen de rest van Google Maps. De volgende functies kan je vervolgens gebruiken:

  • Lengtes berekenen
  • Oppervlaktes berekenen
  • Volumes berekenen
  • Hoogteverschillen zien (met een “elevation map”)
Fotogrammetrie (drone mapping)

Hierboven is het voetbalveld groen gekleurd. Groen geeft aan: 44,3 meter (uit de legendastrip). De toppen van de bomen zijn paars gekleurd, met zelfs heel lichtjes wit. Paars geeft aan: 58,8 meter. Het hoogteverschil is dus ongeveer 15-16 meter, oftewel: de hoogste bomen zijn ongeveer 15-16 meter hoog.

Fotogrammetrie versus Google Earth

Er zitten grote verschillen tussen de kwaliteit van Google Maps en Tim Edits drone kaarten. In de afbeelding rechts kan je dat duidelijk zien. Bovenin zie je mijn gemaakte drone map, en daaronder een satellietbeeld van Google Earth.

Deze drone map is op 87 meter hoogte gemaakt. Hoe lager je gaat, hoe scherper de map wordt. Je ziet in de afbeelding dat er veel meer detail naar voren komt. Tevens is de drone plattegrond op elke plek waar je kijkt recht van boven gefotografeerd. Op Google Earth daarentegen fotografeert de satelliet vaak onder een hoek.

Fotogrammetrie (drone mapping)
Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.